Hoe gaat dat precies, scheiden en pensioen?

Pensioen lijkt zo’n ver van je bed show. Wij maken in onze praktijk vaak mee dat stellen tijdens het eerste gesprek al aangeven van elkaars pensioen af te willen zien. Maar eigenlijk weten ze niet precies wat het inhoudt. Het is geld dat je nu niet gelijk verdeeld maar pas over een aantal jaren komt. Het is juist belangrijk om het wel te bespreken en daar goede afspraken over te maken. Daarom hier wat uitleg;

Verdelen of zelf houden?
De hoofdregel bij pensioen is dat het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt verdeeld bij een scheiding. Dit heet pensioenverevening. Wanneer jullie allebei pensioen hebben opgebouwd, betekent dit dat er ‘over en weer’ verevend moet worden. Wanneer jij bijvoorbeeld minder pensioen hebt opgebouwd dan je ex-partner omdat je bijvoorbeeld minder verdiende, dan zal jij je pensioen houden en aangevuld worden met een deel van het pensioen van jouw ex-partner. Wanneer jij zou overlijden dan krijgt jouw ex-partner het deel dat hij/zij afstond weer terug. Indien jouw ex-partner overlijdt dan krijg jij (dat is vaak het geval) een partnerpensioen.

Het partnerpensioen
Het partnerpensioen komt bij overlijden volledig toe aan ex-partner, dus ook het deel dat was opgebouwd voor het huwelijk. Er is tegenwoordig ook een partnerpensioen op risico-basis. Dan is er alleen recht op partnerpensioen zolang je getrouwd bent. Wanneer je gaat scheiden dan vervalt het partnerpensioen en blijft er alleen een te verdelen ouderdomspensioen over. Je verdeelt alleen pensioen wanneer je gehuwd of geregistreerd partner van elkaar bent. Als je samenwonend bent kan je wel afspraken maken om deze wet toe te passen, maar je bent niets verplicht.

Conversie
Je kan ook kiezen voor conversie. Dit betekent dat het deel dat de ex-partner ontvangt, wordt omgezet in een eigen pensioen. Het voordeel van conversie is dat je definitief van elkaar af bent en je niet meer afhankelijk bent van de pensioenleeftijd van de ander. Waarschijnlijk zal de wet in 2020 worden aangepast zodat conversie als standaard wordt ingevoerd.

We zien veel in de praktijk dat stellen bij scheiding ervoor kiezen om niet te verevenen en zien af van het deel van het pensioen van hun ex. Dit komt veel voor bij stellen die voor en na de scheiding ongeveer hetzelfde verdienden en ongeveer evenveel pensioen opbouwden.

Uitbetaling
Wanneer je kiest voor pensioenverevening is het belangrijk dat de partner die het pensioen zal ontvangen dit direct laat uitbetalen door de pensioenuitvoerder. Dit ben je verplicht om binnen 2 jaar, nadat de echtscheiding is ingeschreven, te melden aan de pensioenuitvoerder. Dit kan je doen met een formulier. Als je dit niet doet, dan zal je ex-partner het bedrag van zijn/haar pensioen dat voor jou is, moeten doorstorten. Het maakt voor de fiscus niet uit maar echt handig is het ook niet.

Waar kies je voor?
Wij vragen bij jullie pensioenuitvoerder de opgebouwde waarde, tijdens jullie huwelijk of samenleving, op. Daarna zullen wij samen met jullie kijken wat passend is in jullie situatie. Als jullie een keuze hebben gemaakt zorgen wij ervoor dat de benodigde papieren goed zijn ingevuld en op tijd naar de pensioenuitvoerder worden gestuurd.

Wij helpen jullie graag om samen goede afspraken te maken zodat er na de scheiding geen verrassingen meer achteraf komen.

Contact

Als je gaat scheiden of niet meer tevreden bent met afspraken die je hebt gemaakt, neem dan gerust contact op voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mail ons naar info@praktijkkap.nl of bel ons 06-36059426.